Sunday, February 26, 2012

.: Semester 6 :) :.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Assalamu'alaikum wrh. wbt..

Alhamdulillah wa syukrulillah.. telah berlalu minggu pertama di semester 6 :) namun, 'bahang'nya sudah mulai terasa.. rata2 senior menyifatkan semester 6 ni sebagai 'busy zone'.. so, tak boleh main2 dah, tak boleh tangguh2 dah, ibaratnye 'MASA ITU EMAS', perlu senantiasa dimanfaatkan dengan sebaiknya.. insyaAllah~

“Demi MASA. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh. Yang berpesan-pesan dengan KEBENARAN. Yang berpesan-pesan dengan KESABARAN”. (Al-Asr : 1-3)

Cabaran dan dugaan di setiap semester pastinya ada, cumanya, bagaimana kita mempersiapkan diri untuk sedia menghadapinya.. benarlah, 'bukan senang untuk senang'.. perlunya ada PENGORBANAN USAHA yang besar.. diiringi DOA yang tak putus2.. dan akhir sekali TAWAKKAL padaNYA..

Allah jualah yang memudahkan urusan kita, insyaAllah~ :) wallahua'lam

wassalam

Saturday, February 04, 2012

.: Result oh Result :.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
~Assalamu'alaikum wrh. wbt~


Time nak keluar je result, berdebar2 tu tak boleh nak bayangkan.. dup dap dup dap.. TAPI, after je keluar result, alhamdulillah.... itu antara kata2 yang mampu terucap.. cuma yang bezanya kali ini, keputusan ni membuatkan air mata ni mengalir.. huhu.. insyaAllah, Allah dah janjikan yang terbaik.. alhamdulillah sebenarnya result kali ni ok dan masih dalam range yang diharapkan, cuma ada penurunan sedikit berbanding sem2 sebelum ini.. selebihnya Allah lebih tahu akan rencana yang terbaik dan DIA tidak pernah silap dalam perkiraanNYA :)

Merenung sejenak, apa erti 'examination' ini sebenarnya.. setengah orang berpendapat, perlu pulun habis-habisan and then dapatkan result yang cemerlang.. ok, it's normal untuk semua kan.. maknanya tidaklah menjadi sia-sia ilmu yang kita perolehi selama ini, sebabnya fatrah ini telah menentukan sejauh mana kefahaman dan aplikasi kita terhadap ilmu yang diterima, wallahua'lam.... NAMUN, daripada satu sudut, membawa ana merenung jauh, muhasabah diri.. sepanjang kehidupan ini telah merangkum satu makna bahawa, HIDUP ini sebenarnya adalah satu 'EXAMINATION'! Allahuakbar, tanpa kita sedar, sepanjang fatrah kehidupan inilah, kita sebenarnya berhadapan dengan sebuah ujian yang lebih utama dan getir.. dan disinilah kita berjalan atas MATLAMAT yang kita bina.. BERJAYA DI DUNIA untuk BERJAYA DI AKHIRAT.. ye, itu sebaiknya.. insyaAllah sama2 kita mencari dan menggapai kedua-duanya, insyaAllah~

"Wahai Tuhan kami! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka". ( Surah al-Baqarah :201)
aminn~

Wassalam :)

p/s : selamat memulakan semester baru buat sahabat2 seperjuangan :) fighting ! 3 sem to goo.. insyaAllah, Allah ma'ana ^_^